2010 m. rugsėjo 15 d., trečiadienis

Materialusis turtas

Materialusis turtas yra visi mums įprasti, apskaičiuojami objektai turintys materialią substanciją. Dažniausiai pasikartojantys materialiojo turto objektai yra: įrengimai, žemė, pastatai, transporto priemonės, medžiagos, žaliavos ir nebaigta statyba. Visas materialusis turtas dar yra skirstomas į trumpalaikį ir ilgalaikį materialųjį turtą:

Trumpalaikiam materialiajam turtui priskiriami visi tie materialiniai ištekliai, kuriuos įmonė sunaudoja ekonominei naudai gauti per vienerius metus arba per vieną veiklos ciklą. Tai žaliavos, medžiagos, nebaigti gaminiai, gatava produkcija, prekės ir pinigai. Trumpalaikis materialusis turtas nurašomas į ataskaitinio laikotarpio sąnaudas tada, kai jis sunaudojamas ar parduodamas, t.y. tada, kai jis dalyvavo uždirbant ataskaitinio laikotarpio pajamas: prekės, gatava produkcija – parduodami, žaliavos ir gamybinės medžiagos – sunaudojami gamyboje ar atliekant įvairias paslaugas, ūkinės paskirties medžiagos – atiduodamos konkretiems vartotojams. Trumpalaikiam materialiajam turtui taip pat priskiriami įmonės kasoje ir banko sąskaitoje laikomi pinigai. Pinigai yra mokėjimo priemonė ir juos mokėjimams galima panaudoti bet kuriuo veiklos metu. Pinigai nuolatos turi būti apyvartoje ir jų reikia tiek, kiek jų reikia mokėjimams vykdyti.

Ilgalaikiam materialiajam turtui priskiriami visi tie materialiniai ištekliai, kurie naudojami įmonės ekonominei naudai gauti ilgiau nei per vienerius metus ir kurio vertė ne mažesnė už įmonės nustatytą. Tai įrengimai, pastatai, žemė, transporto priemonės, baldai, nebaigta statyba. Visiems šiems materialiesiems ištekliams, išskyrus žemę,  yra nustatomas tarnavimo laikas, per kurį jie nusidėvi ir jų vertė perkeliama į sąnaudas. Ilgalaikiam materialiajam turtui įsigyti gali būti panaudoti įvairūs finansiniai ištekliai: akcininkų ar įmonės savininkų investuotos lėšos, įmonės uždirbtas pelnas, bet dažniausiai banko paskolos. Naudojantis banko paskolomis yra išlaisvinamos nuosavos lėšos, kurios gali būti panaudotos operatyvinei įmonės veiklai finansuoti, tačiau banko paskolos turi kainą (palūkanas), todėl labai svarbu, kad, naudojant įgytą ilgalaikį materialųjį turtą, būtų uždirbamos atitinkamo dydžio pajamos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą